3D televizori koji ne zahtevaju naočare mogli bi postati stvarnost 2015-e

02.06.2010
Iako je tehnologija koja omogućava prikaz 3D videa bez posebnih naočara još uvek u veoma ranim fazama, tajvanski Industrial Technology Research Institute (ITRI) tvrde da bi masovna proizvodnja takvih televizora mogla početi već 2015-e. Ove nedelje su prikazali prototip HDTV-a sa ekranom od 42 inča koji prikazuje gledaocima 3D sliku a ne zahteva posebne naočare. Prisutni tvrde da je slika na takvim prikazanim uređajima zamućena i da je tehnologija još daleko od spremnosti za masovnu upotrebu.

Inače jedan od glavnih dosadašnjih problema za korisnike željne 3D televizije je visoka cena naočara. 3D Active Shutter naočare koštaju preko 100 dolara. Mnogim potrošačima je ovo previše pogotovo kada uzmete u obzir da svaki gledaoc ispred televizora treba imati po jedne. Upravo odatle i dolazi interesovanje za tehnologiju koja prikazuje 3D sliku a ne zahteva nikakve naočare.

U početku, ITRI-jeva 3D tehnologija će se koristiti na digitalnim reklamnim panoima (billboardima) i digitalnim okvirima za slike. Neki od takvih se već dostupni na tržištu.

Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<